Klik hier voor vorige pagina blog

25 november 2023


 

Afscheid

KUP-11 werd deze maand opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Guda Boelens. Guda was een van onze leden van het eerste uur, een getalenteerde kunstenaar en gezellige collega. Ze werd in haar werk o.a. geïnspireerd door Gustav Klimt en schilderde de laatste tijd vaak werk met dieren (vogels, vissen, koemus, straatkat etc.). 
Haar laatste werken zijn nog te zien tot 22 dec. tijdens de exposities ‘Art Nouveau/ Art Deco’ in de Kubus in Lelystad en ‘Street Art’ in De Talter in Oldebroek.
We zullen Guda missen! 


 

11 november 2023


Geslaagde opening in de Kubus

Op 4 november vond de officiële opening plaats van de expositie ‘Art Nouveau / Art Deco’. Er waren ca. 55 mensen afgekomen op de bijeenkomst met als hoogtepunt een interessante presentatie van kunstkenner John Nieuwerth. Hij belichtte de twee stromingen met veel voorbeelden van bekende kunstenaars en wist leuke parallellen te trekken tussen de werken uit het verleden en die van de huidige kunstenaars op de expositie.
De expositie is nog te bezichtigen tot 21 december, kijk onder ‘exposities’ voor de openingstijden en een blik op enkele getoonde kunstwerken.
 

6 oktober 2023

Expositie

Van 23 oktober t/m 22 december organiseert KUP-11 in Kulturhus De Talter een mooie tentoonstelling met als thema ‘Street Art’. Street Art is een hot thema; in vele steden verschijnen de prachtigste kunstwerken op gebouwen en muren en worden ook speciale rondleidingen georganiseerd. Ons kunstenaarscollectief speelt in op deze trend met een expositie waarvoor de kunstenaars speciale kunstwerken maakten.
De expositie is op werkdagen vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van De Talter; het adres is Stouwdamsweg 4 – Oldebroek.
Op vrijdag 22 dec. vindt van 15.00 tot 16.00 u de finissage plaats (feestelijke afsluiting van de expositie). Iedereen is van harte welkom en heeft, onder het genot van een drankje, de mogelijkheid de kunstenaars te ontmoeten en eventueel werken mee naar huis te nemen.


 

28 september 2023

Expositie

Van 30 oktober t/m 21 december organiseert KUP-11, in samenwerking met Kunstuitleen Lelystad, in de Kubus een verrassende tentoonstelling met als thema ‘Art Nouveau / Art Deco’. Deze twee populaire kunststromingen van rond het begin van de vorige eeuwwisseling inspireerden de kunstenaars voor nieuwe werken die nu te zien zijn. 
De expositie is op werkdagen vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van de Kubus; het adres is Agorabaan 3 – Lelystad.
Op zaterdag 4 november vindt om 15.00 uur een speciale opening plaats met o.a. een korte presentatie over de twee kunststromingen (zaal open om 14.30 u). De toegang is gratis en iedereen is welkom.

1 september 2023

Nieuwe leden KUP-11

Nadat beide als gastexposant hebben meegedaan aan onze expositie in Dronten zijn Gaby Hendriksz en Ineke van Unen lid geworden van ons kunstenaarscollectief.

Gaby legt zich al een aantal jaren toe op de fotografiekunst. Schoonheid is te vinden in allerlei dingen om ons heen, natuur, stillevens, mensen en dieren. Maar door er een creatieve laag aan toe te voegen kunnen de dingen soms ook bijna abstract lijken. Het maken van stillevens is haar grote passie.

Ineke is oorspronkelijk opgeleid als lerares textiele werkvormen. Ze heeft jarenlang in verschillende technieken lesgegeven, zoals bijvoorbeeld in zijde schilderen, patchwork en quilten. Na zelf jarenlang art-quilts te hebben gemaakt legt ze zich nu toe op abstracte textiele kunst in allerlei vormen. Haar inspiratie zijn gevoelens en de natuur, die ze sprankelend vormgeeft in kleurrijke contrasten.


 

18 april 2023

 

Expositie Aeres Bedrijvencentrum Dronten

Zoals aangekondigd houden we deze zomer, in samenwerking met de Stichting Kunstraad Dronten, een overzichtstentoonstelling in het Aeres Bedrijvencentrum. De expositie omvat circa 70 kunstwerken gemaakt door de leden van KUP-11: Esam Al Wasete, Guda Boelens, Kitty van Dijk, Lies Resink, Marie-Thérèse van der Riet, Simone Hakhoff, Thea Hussaarts, Ton Ensink en Wil Fokke en gastexposanten Gaby Hendriksz, Ineke van Beersum, Ineke van Unen en Marjen Blanken.
De werken in de expositie zijn zeer divers; er zijn schilderijen, foto-art, textiele kunst, maar ook beelden en keramiek. De kunstwerken zijn voor iedereen te bewonderen op werkdagen van 8 tot 17 uur. De toegang is gratis. Voor meer informatie zie de poster en/of de vermelding onder het tabblad ‘exposities’.

Later dit jaar organiseren we een grote expositie ‘Art Nouveau / Art Deco’ in de Kubus in Lelystad. Daarover later meer, maar noteert u alvast de opening op zaterdag 4 nov. om 15.00 u.
 


 

10 februari 2023

"Me and me"

2023

2023 is voor KUP-11 een jaar met twee gezichten. We begonnen het jaar helaas met het droevige nieuws dat begin januari een van onze leden, Sonja Reedijk, na een kort ziekbed is overleden. Sonja was niet alleen een creatieve, zeer getalenteerde kunstenaar, ze was ook zeer actief binnen ons collectief o.a. als lid van de expositie-commissie. We zullen haar erg missen.
Naast Sonja missen we dit jaar nog twee leden; om persoonlijke/ gezondheids-redenen hebben Anne Graalman en Eric Pasman hun lidmaatschap opgezegd.

Gelukkig blijft KUP-11 springlevend en hebben we een druk jaar voor de boeg met maar liefst drie exposities. In de maanden juni, juli en augustus exposeren we in Dronten. In het Aeres bedrijvencentrum houden we een algemene overzichtstentoonstelling.
In het laatste kwartaal organiseren we twee exposities. Een in samenwerking met de Kunstuitleen in de Kubus in Lelystad met als thema ‘Art Nouveau/ Art Deco’. De andere in Kulturhaus De Talter in Oldebroek met als thema ‘Street Art’. 
Naast onze leden zal aan alle exposities ook een aantal gastexposanten deelnemen. Meer informatie volgt.
 


 

17 juli 2022

Nieuwe leden KUP-11

Na afloop van onze laatste expositie in Putten zijn de kunstaenaars Thea Hussaarts en Tini Muller. lid van KUP-11 geworden. 

 

Thea Hussaarts kwam na het volgen van diverse workshops tot de conclusie, dat ik collages en mixed-media het leukst vind om te maken.Het begint met het uitzoeken en knippen van de mooiste afbeeldingen, sorteren op afbeelding of kleur.Dan begint het proces van wegleggen, schuiven en nog heel vaak schuiven en veranderen om tot iets geheel nieuws te komen.Het meest fantastische, zonder een plan te hebben van wat je wilt gaan maken, is het resultaat van wat het uiteindelijk is geworden.Ik houd van kleur en een grapje in mijn werk.

Tini Muller volgde de opleiding tot goudsmid op de Vakschool voor Goud- en Zilversmeden in Amsterdam en Schoonhoven. Ze leerde o.a. ook handgraveren, filigrein en emailleren in meerdere technieken. Het bezig zijn met het creëren van mooie en artistiek verantwoorde sieraden in zilver en titanium vindt ze een uitdaging en een fijne hobby. Alle kennis geeft ze graag door aan anderen. Wie geïnteresseerd is kan contact met haar opnemen. 

22 januari 2022


Expositie KUP-11 in de Kunstkelder te Putten

Van 11 maart t/m 9 april verzorgt KUP-11 een prachtige expositie in de Kunstkelder te Putten met als thema ‘The Power of Blue’. Speciaal voor dit thema maakten de kunstenaars werken waarin de kleur blauw de boventoon voert. 
Blauw is de meest waardevolle kleur in de kunst en wordt vaak geassocieerd met rust, ruimte, harmonie en positivisme. In de loop der jaren zijn vele blauwe pigmenten ontwikkeld, zoals ultramarijn (lapis lazuli), kobalt, cerulean, indigo en Pruisisch blauw. Al deze blauwe nuances zult u terugvinden in de werken in deze expositie.

De expositie
De expositie omvat circa 90 kunstwerken gemaakt door de leden van KUP-11: Anne Graalman, Eric Pasman, Esam Al Wasete, Fons Uytdehaag, Guda Boelens, Kitty van Dijk, Lies Resink, Marie-Therese van de Riet, Simone Hakhoff, Sonja Reedijk, Ton Ensink en Wil Fokke en gastexposanten Eva Kruis, Lena Postuma, Thea Hussaarts en Tini Muller.
De werken in de expositie zijn zeer divers, er zijn schilderijen, collages, papierwerk, beelden, glaswerk en ook sieraden, alles met als hoofdkleur blauw!
Iedereen is welkom op de opening in de Kunstkelder op vrijdag 11 maart om 20.00 u.

Tijdens deze expositie kunt kennismaken met ons nieuwste lid Fons Uytdehaag, glaskunstenaar.
 

6 november 2021

Persbericht van Radio Lelystad.
Jubileum expositie collectief Kup-11 in Kubus

 

Tot en met 20 januari viert kunstenaarscollectief Kup 11 uit Lelystad haar tienjarig jubileum met een uitgebreide expositie in centrum De Kubus.
Het thema van de expositie is ‘Hommage aan de kunst en cultuur van de 20e eeuw”.  Veertig kunstwerken, van schilderijen tot mode artikelen, zijn geïnspireerd op kunststromingen en kunstenaars uit de vorige eeuw.
Met het thema willen de vijftien kunstenaars van Kup 11 (kunstenaars uit de polder) een ode brengen aan het kubisme, expressionisme, de Stijl, Popart en Op Art en worden kunstenaars als Frida Kahlo, Henri Matisse, Jan Schoonhoven, Pablo Picasso en Sonia Delaunay geëerd.
Kup 11 werd opgericht in 2011. 
Speciaal voor het jubileum schreven stadsdichter Thomas Gerla en oud stadsdichter Juul Baars gedichten, die opgenomen zijn in de expositie.
De werken zijn van Anne Graalman, Eric Pasman, Esam Al Wasete, Guda Boelens, Kitty van Dijk, Lies Resink, Marie Therese van de Riet, Simone Hakhoff, Sonja Reedijk, Ton Ensink, Wil Fokke, Dorrith Hillenbrink, Marijke Kienhuis, Monica Maat en Rien Nijboer.
De expositie is dagelijks te bezoeken op openingstijden.
Ma 12.00 – 22.30 uur
Di t/m do 9.00 – 22.30 uur
Vrij 12.00 – 20.00 uur
Zat en zon gesloten, tenzij er evenementen gepland zijn.

6 september 2021

Expositie in stadhuis Lelystad

Van 1 september t/m 31 oktober 2021 exposeert KUP-11 in de ontvangsthal van het stadhuis van Lleystad  met de expositie "Het gevoel van Flevoland".

Hier een kleine impressie.

 

23 november 2020

Expositie in Museum Nagele

Van 3 december 2020 t/m 31 mei 2021 organiseert KUP-11 in samenwerking met kunstenaars van StEK (Stichting Ermelo’s Kunstcollectief) en gastexposant Trudi de Kreek, een unieke expositie in Museum Nagele onder de titel ‘Hommage aan de kunst en cultuur van de 20e eeuw’.

Helaas is door de corona-pandemie deze expositie maar 2 weekenden voor het publiek geopend geweest.


Met het thema willen de 25 deelnemende kunstenaars een ode brengen aan een aantal stromingen en specifieke kunstenaars uit de vorige eeuw. De expositie omvat zowel schilderijen en beelden, als papierkunst en enkele kledingstukken. Het resultaat is een indrukwekkend eerbetoon aan de kunst waar velen mee zijn opgegroeid. Rondlopend op de expositie herkent u bekende kunststromingen zoals Kubisme, Expressionisme, De Stijl, Popart en Op Art en de inspiratie vanuit kunstenaars zoals Camille Claudel, Henri Matisse, Jan Schoonhoven, Pablo Picasso en Sonia Delaunay.  

Gastexposanten , website StEK ,  website Trudi de Kreek,  website museum Nagele

21 november 2020

Esam Al Wasete geeft gedichtenbundel uit

Lelystad - Esam Al Wasete uit Lelystad, stadsdichter in Dronten, heeft een gedichtenbundel uitgegeven: 'Dromen zonder uitademen'.

Esam Al Wasete is wat men in de Renaissance een ‘Homo Universalis’ noemde. Hij is in 1989 afgestudeerd aan het ‘College of Fine Arts’ in Bagdad, de hoofdstad van zijn geboorteland Irak. 'Ik volgde daar opleidingen op het gebied van theater, schilderen en muziek. Ik heb in Irak 20 jaar opgetreden als drummer en als acteur. Ik schrijf gedichten die op een Arabische website staan. Schilderen doe ik zowel met olieverf als in gemengde technieken. Ik houd erg van abstract en portretten, maar schilder ook landschappen'.

Al Wasete is in 2003 naar Nederland gekomen. Eerst woonde hij in Dronten en sinds 2017 in Lelystad. 'Ik ben lid van kunstenaarscollectief KUP-11 en dichterskring De Dijkdichters. In oktober 2018 werd hij Stadsdichter van Dronten.

Zijn werk valt op door de prachtige (arabische) metaforen die hij gebruikt in zijn gedichten.

De gedichtenbundel 'Dromen zonder uitademen' is verkrijgbaar bij de boekhandel en online.

5 juni 2020

Perspectief voor Posa

18 en 19 juli wordt in theater Posa een verkoopexpositie gehouden om het theater financieel te steunen. Maar liefst 33 kunstenaars hebben werken ter beschikking gesteld zodat een mooie expositie kan worden ingericht en veel geld voor dit goede doel kan worden opgehaald. Diverse KUP-leden doen mee aan de actie die we dan ook van harte aanbevelen. Het theater is op de genoemde dagen open van 11.00 tot 18.00 uur en bevindt zich aan De Kempenaar 01-10 te Lelystad.

20 maart 2020

Expositie uitgesteld

De hieronder aangekondigde expositie ‘De toppers van KUP-11’ is vanwege de Corona-uitbraak helaas tot nader orde uitgesteld. Zodra een nieuwe datum is gepland zullen we dat hier weer melden. Ondertussen wensen we u als lezer van het blog en al onze kunstenaars een goede gezondheid toe.

3 maart 2020

Expositie in de Flevomeer Bibliotheek

Van 3 april t/m 28 mei exposeert KUP-11 in de FlevoMeer Bibliotheek Lelystad met als thema ‘De toppers van KUP-11‘. Onze kunstenaars tonen in de expositie hun beste werken van de afgelopen jaren, waarbij diverse thema’s, kleuren en afmetingen van werken voorbijkomen. Speciaal voor de tentoonstelling schreef stadsdichter Juul Baars een stadsgedicht. Dit is opgenomen in de expositie.
De tentoonstelling is vrij te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

28 februarii 2020

Ledenmutatie

Per 1 maart voegen we weer een nieuw lid toe aan ons collectief. We heten van harte welkom: Eric Pasman, kunstschilder uit Lelystad. Eric Pasman schildert nog niet zo heel lang, maar kan gezien worden als een natuurtalent. Hij ontwikkelde een persoonlijke vitale beeldtaal; helder en gedurfd figuratief. Door felheid van licht en levendigheid ervaar je het verstrooiende plezier van de maker.  Helaas nemen we per dezelfde datum afscheid van Dorrith Hillenbrink. Dorrith was 9 jaar lid van ons collectief. We zullen haar missen.
Klik hier voor vervolg van de blog.